Aquesta entrada és un resum de la xerrada que va tenir lloc en el marc del cicle d'habitatge de l'Espai Social Magdalenes. És la primera d'un cicle per tal de mapejar Ciutat Vella. Les altres han de versar sobre habitatges buits i solar, hotels i pisos turístics, i casos de mobbing.
A l'estat espanyol la propietat privada esdevé un contruste social pel qual es considera un bé inalienable. Molt lluny del que és en altres estats on el capitalisme està molt més desenvolupat. Per exemple a Alemanya els propietaris per desnonar un inquilí han de demostrar que no paga i que a més sí que pot pagar i els està estafant, car el dret a la vida està per sobre al dret la propietat. O a Dinamarca on el fet de tenir un habitatge buit durant 6 mesos esdevé una vulneració tal, que l'estat expropia l'inmoble directament.
A l'estat espanyol en canvi dispossem d'un parc de 3.000.000 d'habitatges buits. I amb la crisi això anirà en augment per totes les famílies que no puguin fer front a les hipoteques impossibles de pagar i tots els habitatges d'obra nova que es quedaran sense vendre.
Els desallotjaments són una manifestació exemplar d'aquest comportament del mercat. Centenars d'edificis buits en un sol barri, en el que no es para de construir i les persones han d'emigrar. I l'estat argumenta que no pot fer res, car com ja hem vist, altres estats amb una trajectòria molt més capitalista sí que poden.
El fet és que finalment el cost per desallotjament, atés que els okupes no tenen pasta i demanen justícia gratuïta, a part dels costos policials, pot arribar tranquil·lament a superar els 10.000 €. Que passaria si aquests diners s'haguessin invertit en construir per comptes de en destruir? Quina finalitat té el fet de corretgir una acció incorrecta (el fet d'okupar), per tal de que retorni una situació també incorrecta (habitatges buits)?
Per tal de deixar-vos amb l'estadística a Ciutat Vella (vàlida fins a finals del 2007 més o menys) , hi hagut 47 cases desallotjades. De les quals 32 segueixen estant abandonades o sent solars.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada