dissabte, 2 de maig del 2009

Nada nuevo bajo el sol. La fiebre porcina.

El segle XX segons McNeill va ser la primera vegada en la història en que els sers humans vam alterar els ecosistemes amb tanta intensitat, a tal escala i tan ràpidament que el va batejar "something's new under the sun" per contrastar la mesura dels canvis amb la resta de segles passats.

La grip porcina sembla que té els seus origens en la grip aviar, hi ha tota mena d'explicacions conspiratives però m'agrada molt més l'explicació científica dels fets que podeu trobar aquí. I a partir d'aquí repasant historiadors ambientals més clàssics, Alfred Crosby "el imperialismo ecológico" ja parlava de la mutació vírica que va produir l'establiment de les granjes animals a la vora de les comunitats al neolític, fa ni més ni menys que 10.000 anys. La plaga que va suscitar va ser el que va produir que els homes i les dones del vell continent que van sobreviure desenvolupessin uns anticossos que a l'altre cantó de l'Atlàntic (o Pacífic segons per on donis la volta) no s'havien desenvolupat. La pregunta que es feia Alfred Crosby era per què al continent Americà les poblacions no estabulaven el ramat, i en canvi a Euràsia sí. I tot i que no en parlaré en profunditat el mite aquesta forma de fer la trobem a la Bíblia: el pastor i el ramat. Mentre que els mites americans consideraven un sacrilegi tenir el ramat estabulat, tot i que a la ciutat de Tenochticlan tinguessin un zoo de persones.

I es així com l'arribada d'Hernan Cortés va fer sucumbir la ciutat més gran del món en aquells moments,Tenochticlan, que s'especula tenia un milió d'habitants, amb menys d'un miler de soldats, condensant en una població sense anticossos 10.000 anys de virus recombinats. I és així com ara a Mèxic li torna a caure la maledicció, 500 anys més tard coneix un nou còctel víric que pot acabar asolant la població.

Esdevé curiós com la norma dictada per la Bíblia, controlar el ramat, sigui la plaga de les plagues, molt més forta que les 10 que van asolar Egipte. Així déu ser com diuen Terry Pratchett y Neil Gaiman a Buenos Presagios, una broma que Déu ens va gastar y que els humans encara no hem entés. Ja que ara la norma bíblica ens torna a fuetejar, tot i que aquest cop alguns ja han aprés de l'error del passat, i els camps de proves es troben en les comunitats empobrides. Res de nou, si no fem un repàs a tots els conflictes mundials de la història en els que diferents afeccions o malaties han matat a la població que treballava en condicions infrahumanes, la més propera a Rio Tinto.

Potser doncs ara La Colilla d'Albert Pla s'encengui i el "jefazo Azteca" Monctezuma tingui la venjança que es mereix. Així us deixo amb la cançó:


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Los españoles acabaron con el canibalismo pre- hispánico en América

Unknown ha dit...

Y dieron paso a algunos males menores como el asesinato, el expolio, la violación o el robo hispánico.